Izložba #filantropija...?

Izložba #filantropija...?

 

IZLOŠKE IZLOŽBE MOŽETE POGLEDATI OVDJE!
KATALOG IZLOŽBE MOŽETE PREUZETI OVDJE!

 

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s Istarskom županijom, Gradom Pula i Arheološkim muzejom Istre organizirala je izložbu o filantropiji pod nazivom „#filantropija…?“. Izložba je održana od 2. do 31. listopada u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Ulaz na izložbu bio je besplatan.

Osnovni cilj izložbe bio je osvijestiti građane o važnosti filantropije i dobročinstva te ih potaknuti na isto u svojoj zajednici. Stoga se kroz ovu izložbu propitivalo što je prava filantropija, a postavljeno je i pitanje: A što možeš ti učiniti?

                                                                            

Ova izložba je sastavni dio projekta Filantropski fond: „Zajedno za zajednicu“ financiranog iz Tematskog fonda Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva: „Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0.“

 

INTERAKTIVNE POSTAVKE NA IZLOŽBI - prizemlje

 

 • IZGRADNJA AKVADUKTA - jedan od izložaka izložbe dopušta posjetiteljima da zajednički izgrade pulski rimski akvadukt i očiste i urede grad Pulu. Stavljajući kamenčiće na hrpu gradi se akvadukt i istovremeno pokreće animacija na slici antičke Pule na kojoj se gradnjom akvadukta grad čisti i uređuje. Animaciju je izradila udruga udruga Sonitus iz Pule, a crtež antičke Pule u filantropskom je duhu na korištenje dao talijanski umjetnik i arheolog Francesco Corni.  

                                      

                                                                                                                                                     

 • VELIKE DRVENE SLAGALICE - Za velike i male, na nekoliko mjesta u prostoru Svetih Srca, smještene su velike drvene slagalice u obliku Arene, rimskog akvadukta i svjetionika - na taj način posjetitelji se mogu poigrati s izgradnjom tri građevine koju su filantropi kojima je posvećena naša izložba izgradili, pomogli graditi ili financirali. Drvene slagalice izradio je za ovu priliku umjetnik iz Zagreba, Duško Ilijević.

                                 

 • SVJETIONIK U ŽELJEZU - Centralna postavka izložbe i njena misao začetnica upravo je drveni svjetionik koji je vjerna replika svjetionika koji je 1915. godine u Puli podigao Odbor pulskih gospođa za ratnu pripomoć koji je djelovao u sklopu Crvenog križa. Kupujući čavliće i zabijajući ih u svjetionik, građani su mogli donirati u dobrotvorne svrhe. Godine 1916. drveni je svejtionik u potpunosti obložen pribijenim čavlima i prikupljeno je oko 100.000 kruna. Cilj je da za vrijeme izložbe posjetitelji zabiju čim više čavala kako bi i naš svjetionik jednom postao željezni. Svjetionik je izradila pulska umjetnica Korana Šuran. U 30 dana izložbe zabijeno je ukupno 1340 čavlića!

             

 • BOJANJE CRTEŽA "ZABAVA U VALERIJINOM PARKU" - Veliko platno postavljeno je u kutku "Valerijin park" na izložbi i svim je posjetiteljima pružena prilika da sudjeluju u bojanju uljanim pastelama. Crtež, jednom obojan i dovršen poklonjen je Školi za odgoj i obrazovanje iz Pule.

              

 

INTERAKTIVNE TOČKE NA IZLOŽBI - prvi kat

 

 • Filantropija u boji - Bojanje crteža građevina i spomenika koje su kroz povijest izgradili pulski filantropi. Ovi radovi su, nakon što su pobojani, odmah izloženi i postali su dijelom izložbe do njena zatvaranja.

     

 • Bojanje crteža "Zabava u Valerijinom parku" iz očiju djeteta - Bilo je moguće bojicama bojiti crtež Valerijinog parka ispred Arene koji je izradila učenica Osnovne škole Kaštanjer Mia Duić sa svojom učiteljicom Koranom Šuran.

                                     

 • Filantropska slagalica  - Moguće je bilo i posložiti drvenu slaglicu kako bi u konačnici dobili srce - organ koji nas vodi u filantropskom djelovanju.

                                     

 • Kaligrafski kutak i pečati  - U ovom dijelu posjetitelji su imali priliku okušati se u umjetnosti lijepog pisanja – kaligrafiji, te uz pomoć predloška abecede koji je bio pred njima, ispisati vlastito ime tim slovima i ponijeti kući uspomenu. Nekada su Darovnice dobročinitelja bile pisane kaligrafijom. Također, posjetitelji su mogli probati pečatirati različite građevine koje su donirane Puli.

                                         

 • Izrada velikog mozaika „Beskonačno putovanje ka ljubavi“  - Tijekom izložbe izrađen je veliki mozaik, vel. 4m², koji je nakon zatvaranja izložbe u fazi pripreme i fugiranja nakon čega će biti doniran Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Pula. Simbolika izrade mozaika jest da nitko nije u mogućnosti učiniti sve, ali svatko može učiniti nešto. Mozaik se sastoji od 36 dijelova (svaki dio izradila je pojedina grupa školaraca, vrtićaraca ili studenata, veličine 30cm x 30cm.), a nastao je na način da je grupa, koja je planirala posjet izložbi svoj dio mozaika izradila u školi, na nastavi likovnog, likovnoj grupi ili sl. te ga je prilikom posjete izložbi donijela i položila na odgovarajuće mjesto na velikom mozaiku. Sav potreban materijal s konkretnim uputama, Zaklada je dostavila u škole i vrtiće koji su se prijavili. Za pripremu i dovršavanje mozaika zaslužna je udruga Art Studio.

 • Modeli razvoja filantropije – Ova interaktivna radionica u trajanju od maksimalno 30 min zamišljena je na način da se sa učenicima prodiskutira tema filantropije, kako bi im je što bolje približili te da se napravi brainstorming kako bi oni mogli izraziti što se njima čini koji su to inovativni modeli i načini kojima bismo mogli potaknuti razvoj filantropije u svojoj zajednici ili šire.

                                                                                                                         

 

HUMANITARNE AKTIVNOSTI U SKLOPU IZLOŽBE
 • Prikupljanje odjeće i plastične ambalaže - U suradnji s udrugom Naš san njihov osmijeh i Gradskim društvom Crvenog križa Pula, organizirana je akcija prikupljanja praznih plastičnih boca i odjevnih predmeta. U udrugu Naš san njihov osmijeh bilo je moguće odnijeti plastične boce, dok je Gradsko društvo Crveni križ Pula prikupljalo odjevne predmete i obuću. Količina prikupljenih odjevnih predmeta i obuće te količina prikupljenih PVC boca prikazivala se za vrijeme trajanja izložbe na displeju. Namjera je bila da se i na ovaj način posjetitelji izlobe uključe u svakodnevno dobročinstvo na djelu. Ukupne brojke su pohvalne:
Akcija prikupljanja povratne ambalaže 315 kom boca
Akcija prikupljanja odjeće 3029 kg odjeće

 

                                                                                             

 • Prikupljanje sredstava za kupovinu cipela - Tijekom obilaska izložbe, većinu je zatekla i zaustavla fotografija koja prikazuje malenog dječaka koji neizmjerno sretan grli svoje nove cipele. Tu fotografiju New Shoes snimio 1946. godine u dječjem sirotištu "Am Himmel" austrijski fotograf Gerald Waller. Dječak je ratno siroče, zove se Werfel i star je šest godina, a snimljen je dok grli cipele koje je dobio od američkog Crvenog križa. Ispod fotografije stoji malena škrinjica u koju je bilo moguće ubaciti žetone dostupne na ulazu ili novčiće. Kada je novčić ubačen, animacija iznad škrinjice pretvorila se iz tužnog dječaka u sretnog dječaka s novim cipelama.
 • Iznenađujuća brojka od 2,194 kune prikupljena je za vrijeme trajanja izložbe i plan je bio od prikupljenog novca kupiti cipele za djecu Doma Ruža Petrović. Zahvaljujući tvrtci Pittarosso d.o.o., koja je pristala uključiti se u ovu akciju darujući po jedne cipele za svake kupljene cipele u njihovoj poslovnici u Puli, uspjeli smo kupiti 11 pari cipela za štićenika Doma Ruža Petrović!

                                        

                                                                                                                                                                      

 

BESPLATNO STRUČNO VOĐENJE PO IZLOŽBI

 

Za sve zainteresirane građane organizirano je besplatno stručno vođenje svake nedjelje u 12 h. Prvo takvo vođenje vodio je autor izložbe Andrej Bader. Stručna suradnica Tina Širec angažirana je za stručno vođenje ostalih grupa.

Za škole i veće grupe (maksimalno 30 učenika, vrtićaraca ili studenata) organizirano je besplatno vođenje od ponedjeljka do petka u tri termina u danu. Ukupno je izložbu posjetilo 94 organiziranih grupa iz 8 srednjih škola, 16 osnovnih škola, 10 vrtića te 3 sveučilišne grupe.

 

LITERARNI NATJEČAJ

 

Tijekom trajanja izložbe, učenici koji su posjetili izložbu, ali i ostali, mogli su poslati svoje sastave na temu filantropije, dobročinstva i aktiviranja u svojoj zajednici i tako sudjelovati u natječaju za izbor najboljih radova na temu filantropije. Na koncu su odabrana 4 rada, na hrvatskom i talijanskom jeziku, po dva iz nižih i viših razreda. Autorice radova primile su nagradu i priznanje te imale priliku predstaviti svoj rad na Završnoj prezentaciji rezultata izložbe 28.10.2016. godine. Nagrađene radove možete pročitati ovdje:

Meri Buić  Leona Jalšovec  Jana Raguž  Lara Fabris

 

Pobjednice natječaja:

MERI BUIĆ

kategorija 1.- 4. razred / TALIJANSKI – 4. razred OŠ Edmondo De Amicis Buje – mentorica Cristina Springer

LEONA JALŠOVEC

kategorija 1.- 4. Razred / HRVATSKI – 4. razred OŠ Vladimira Nazora Krnica – mentorica Gordana Antunović

JANA RAGUŽ

kategorija 5.- 8. razred / TALIJANSKI – 6c razred OŠ Kaštanjer Pula– mentorica Alda Trbojević

LARA FABRIS

kategorija 5.- 8. razred / HRVATSKI – 8b razred OŠ Veli Vrh Pula – mentor Igor Jovanović

 

ON-line KVIZ o filantropiji

Za vrijeme trajanja izložbe organiziran je i online KVIZ o filantropiji. U kvizu su mogli sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola. Od prijavljenih 106 sudionika nasumično smo odabrali po jednog iz svake kategorije koji je imao najviše točnih ili sve točne odgovore.

Pobjednici kviza:

MIJA MIJIĆ
kategorija 1.- 4. razred osnovne škole / OŠ Mate Demarina Medulin.

ANDI ANTOLOVIĆ
kategorija 5.- 8. razred osnovne škole  / OŠ Divšići.

SEDINA NADAREVIĆ
kategorija srednja škola / Srednja škola Mate Blažina Labin.

 

TURISTIČKI ITINERER PULSKIH FILANTROPA

 

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Turistička zajednica Grada Pule predstavile su 26.09.2016. godine na Danteovom trgu u Puli novi proizvod, jedinstven u Hrvatskoj: Turistički itinerer pulskih filantropa. Predstavljanje Itinerera je održano u sklopu tjedna kada se obilježava Svjetski dan turizma, ali i Tjedan filantropije s posebnim naglaskom na Dan filantropije koji se obilježava u Puli 1. listopada.

Pulski filantropi, dobročinitelji tisućljetne Pule mogu se pronaći na svakom koraku. S jedne strane Itinerera prikazane su lokacije filantropskih djela i zdanja, a s druge kratke crtice o istima. Mapa je interaktivna te građani mogu igrati igru i odgovarati na pitanja, a odgovore - ispunjenu mapu, odnijeti u TZG Pule i tako sudjelovati u nagradnoj igri. Mapu je moguće dobiti u Svetim Srcima za vrijeme trajanja izložbe, a u Turističkoj zajednici Grada Pule i nakon izložbe.