Projekt "Zajedno za zajednicu"

Filantropski fond "Zajedno za zajednicu"

Projekt je započeo 01.11.2015. godine i financira ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva iz Tematskog fonda "DEMOKRATIZACIJA I RAZVOJ CIVILNOGA DRUŠTVA 2.0". Osnovna zamisao projekta jest osnivanje Filantropskog fonda u kojem se prikupljaju sredstva za financiranje niza akcija koje rješavaju konkretne probleme u zajednici. Fond funkcionira na način da se za svaku kunu iz Tematskog Fonda Nacionalne zaklade dodaje još jedna kuna te se ukupnim iznosom, kroz organizirane natječaje, financiraju projekti organizacija civilnoga društva. Tu drugu kunu osiguravaju turističke tvrtke koje vode društveno odgovorno poslovanje. Na taj način želimo potaknuti turističke tvrtke da jedan dio svojih prihoda, uplaćujući u Filantropski fond,  predvide za doprinos razvoju svoje vlastite lokalne zajednice.

 

Financijsku podršku za osnutak fonda u iznosu od 50.000,00 kuna osigurala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a za svaku kunu iz sredstva Nacionalne zaklade, nadodat će se još jedna kuna iz donacija turističkih tvrtki.

Sredstvima iz Fonda organizacije civilnoga društva rješavaju pojedine probleme u zajednici čije rješavanje izravno ili neizravno utječe i na razvoj turizma u lokalnoj zajednici. Na taj se način rješavaju i pitanja koja jedinice lokalne samouprave nisu uspjele ili stigle riješiti.

Fond je namijenjen turističkim tvrtkama diljem obale na području Republike Hrvatske, a usmjeren je prvenstveno razvoju lokalnih zajednica. Uključivanjem u Fond tvrtke će demonstrirati konkretnu želju za društveno odgovornim poslovanjem i samoodrživim razvojem u svojoj okolini, što će rezultirati snažnom sinergijom između tvrtke i lokalne zajednice.