Partneri na projektu

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 4. listopada 2006. godine.

Misija Zaklade jest da svojim djelovanjem stvara aktivno civilno društvo koje u suradnji s javnim i poslovnim sektorom doprinosu razvoju lokalnih zajednica.

Vizija Zaklade je razvijena lokalna zajednica po mjeri građana.

Tri temeljne funkcije Zaklade su:

INFORMATIVNA: pruža aktualne informacije iz civilnog društva putem svojih mrežnih stranica, društvenih mreža, publikacija, objava u medijima i mjesečnog newsletter-a ‘E-trokut’.

EDUKATIVNA: organizira i sudjeluje na radionicama, seminarima, okruglim stolovima i ostalim događanjima na temu civilnog društva u cilju poticanja dijaloga među svim dionicima u zajednici. Zaklada piše i provodi projekte zajedno s inozemnim partnerima čime omogućuje prijenos europskih iskustava i znanja na lokalnu razinu.

FINANCIJSKA: tijekom cijele godine Zaklada raspisuje natječaje za projekte i građanske inicijative organizacija civilnog društva. Zaklada je tijekom svog poslovanja uspostavila suradnju s raznim dionicima i tako razvila kvalitetne modele financiranja: od 2006. godine sufinancira se iz proračuna Istarske županije; 2007. godine pokrenut je ‘Fond gradova i općina‘ u suradnji s gradovima i općina s područja Istarske županije. Iz ovog Fonda, dva puta godišnje raspisuje se natječaj ‘Mali projekti za bolje sutra’; od 2007. godine provodi se Decentralizirani model dodjele financijskih potpora u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, a na natječaje se mogu prijaviti organizacije civilnog društva iz Istarske, Primorsko- goranske i Ličko- senjske, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije; od 2014. godine na temelju ugovora s Nacionalnom zakladom, Zaklada kao provedbeno tijelo sudjeluje u natječajima koje raspisuju različita ministarstva i vladini uredi na poslovima programskog praćenja i evaluacije projekata u okviru proširenog decentraliziranog modela dodjele financijskih potpora.