Novosti

Održano predavanje na temu Strateška korporativna filantropija

Filantropski fond - Zajedno za zajednicu

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s HGK - Županijskom komorom Pula u sklopu obilježavanja „Tjedna filantropije“ 28.09.2021. održala je predavanje na temu Strateška korporativna filantropija. Na predavanje su se odazvali predstavnici malih, srednjih i velikih tvrtki sa istarskog područja te predstavnici HGK – Županijska komora Pula. Predavanju je nazočila i predsjednica HGK Pula, Jasna Jaklin Majetić koja je ukazala na važnost društveno odgovornog poslovanja za daljnji razvoj poslovnog sektora i značajnost i aktualnost teme predavanja te izrazila želju i potrebu za daljnjim umrežavanjem i zajedničkim radom na ovu temu.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé predstavila je Zakladu i planirane aktivnosti u cilju razvoja Korporativne filantropije i umrežavanja civilnog, javnog, privatnog sektora i obrazovnog / znanstvenog sektora. Upoznala je predstavnike poslovnih subjekata o važnosti strateške korporativne filantropije koja predstavlja jednu od dimenzija šire koncepcije društveno odgovornog poslovanja usmjerenu izgradnji društveno odgovornih odnosa s zajednicom. Upraviteljica je predstavila mogućnosti suradnje i suporta koju Zaklada može pružati poslovnom sektoru u provođenju korporativne filantropije kako bi se ostvario veći društveni utjecaj kroz filantropski fond Istre. „Trenutno smo okrenuti poticanju civilnog sektora u većem financijskom osamostaljivanju, kreiranju boljih i inovativnih društvenih sadržaja, programa, projekata, a sa druge strane počinjemo pripremati poslovni sektor za strateško promišljanje i poticati ih na stvaranje većeg društvenog doprinosa svojim doniranjima i suradnjom sa zajednicom“.

Viša stručna suradnica za financijske potpore, dr.sc.Tatiana Zanini Gavranić prezentirala je ulogu Strateške korporativne filantropije u ostvarenju strateških ciljeva poslovnog subjekta i kako ona utječe na ESG (Environmental, Social, and Governance) čimbenike, dakle one koji utječu na okoliš, društvo i upravljanje. Istaknula je kako su ulagatelji, dobavljači, poslovni partneri i zaposlenici sve više svjesni važnosti društvene odgovornosti tvrtki, stoga nefinancijsko izvještavanje postaje važan segment poslovnog djelovanja, ponajviše s obzirom da se ono gleda prilikom provjere potencijalnih ulaganja. Ta tri kriterija su ključna za poslovne subjekte i svoju održivost dokazuju upravo njima te oni stoga postaju strateški ciljevi poslovnih subjekata. U sklopu predavanja predstavila je i rezultate anketnog istraživanja koje je Zaklada provela u ožujku ove godine, a koje je bilo polazište procjene dostignutog stupnja razvoja korporativne filantropije u Istri i dobar temelj za dokazivanje značenja primjene strateške korporativne filantropije kao dijela društveno odgovornog poslovanja.

Nakon predavanja održana je kratka rasprava sudionika, na kojoj su se mogli čuti konkretni primjeri i dosadašnja iskustva. Njihov pozitivan povratni osvrt na predstavljenu strategiju razvoja korporativne filantropije u Istri svakako je poticaj za daljnji rad i međusobnu suradnju, te je svojevrsni zaključak da je potrebno oblikovati strukturirani sustav koji može pomoći poslovnom sektoru da djeluje filantropski, posebno manjim i srednjim tvrtkama koje nemaju kapacitet same razvijati stratešku korporativnu filantropiju, dok je onima većima potrebno pomoći u razvoju i definiraju njihovih strategija filantropskog djelovanja u sklopu društveno odgovornog poslovanja, pisanju izvještaja.

Zaklada priprema niz različitih edukativnih i informativnih događaja za poslovni sektor te umrežavanje osoba koje u tvrtkama rade na ovim tematikama, stoga se pozivaju svi zainteresirani poslovni subjekti da se slobodno i bez obaveza jave: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

« Povratak na novosti